Interviu cu dr. Cosmin Ciora cu privire la cursul de patologie clinică „Corelaţii anatomopatologice şi clinice în gastroenterologie”
Î: Anul acesta în luna aprilie a avut loc ediţia inaugurală a cursului de patologie clinică Corelaţii anatomopatologice şi clinice în gastroenterologie. Care a fost punctul de plecare în organizarea acestui eveniment?
R: Cursul internaţional de patologie digestivă care anul acesta ajunge la a XII-a ediţie reprezintă deja o tradiţie în peisajul manifestărilor medicale. Anul acesta a fost înfiinţată şi Asociaţia de Patologie Digestivă. Ideea a fost de a integra o manifestare de patologie digestivă uneia cu aspecte clinice. După cum bine se ştie un diagnostic corect nu se mai poate concepe în afara unui cumul de factori clinici, paraclinici, imagistici şi anatomopatologici. De aici şi până la ideea unui curs de corelaţii anatomopatologice şi clinice nu a mai fost decât un pas.
Î: Ce ne puteţi spune despre această primă ediţie referitor la subiectele abordate, care apreciaţi că au fost de mai mare interes?
R: Cred că toate subiectele abordate au fost de un real interes, mai ales că fiecare dintre ele a plecat de la realitatea de zi cu zi din Clinica de Gastroenterologie şi Hepatologie a Institutului Clinic Fundeni. Ne-a interesat în primul rând să arătăm ce facem noi şi mai ales să arătăm că suntem o echipă bine sudată. Ce a fost deosebit la acest curs a fost implicarea colegilor mai tineri. Puţină lume ştie că rezidenţii noştri au acumulat atât în clinica nostra cât şi în clinici universitare din vestul Europei o experienţă bogată legată de subiectele lor de interes.
Coordonatorii de curs sunt cadre universitare al UMF Carol Davila şi o autoritate de necontestat în domeniul abordat. Fiecare curs a plecat de la cazuri clinice reale, urmate de o prezentare de anatomie patologică care a susţinut dignosticul. Ulterior a fost prezentat un ghid de diagnostic şi tratament referitor la patologia aleasă iar la final, soluţiile pe care le-am ales noi în cazul prezentat iniţial. Finalul a fost mereu rezervat discuţiilor colegiale, participanţii având posibilitatea de a adresa întrebări coordonatorilor de curs sau spekerilor.
Î: Cum a fost primită prima ediţie a cursului?
R: Ediţia inaugurală a fost privită cu entuziasm chiar de iniţiatorii ei, domnul profesor Mircea Diculescu şi domnul conferenţiar Gabriel Becheanu. Asta a uşurat cumva munca organizatorilor pentru că experienţa iniţiatorilor a fost determinantă în alegerea subiectelor de interes şi a calităţii speakerilor selectaţi. După câteva săptămâni de promovare am avut surpriză plăcută de a găsi colegi care au fost interesaţi să participe şi parteneri din domeniul medical care au oferit sprijinul necesar organizării evenimentului. Feedbackul final a fost unul extrem de pozitiv.
Î: Prin temele abordate au fost vizaţi medici şi din alte specialităţi sau doar gastroenterologi?
R: Temele abordate au fost teme de interes larg. Patologiile prezentate necesita o abordare complexă, aşa că din start am vizat participarea medicilor de familie, a celor de medicină internă, a oncologilor, a anatomopatologilor şi a gastroenterologilor.
Î: Veţi continua ediţiile cursului anual? Ce veţi pregăti pentru 2020?
R: Având în vedere experienţa acumulată şi feedbackul din partea participanţilor ne dorim ca acest curs să devină o
Permanentă. Pentru ediţia viitoare vom pleca de la sugestiile primite. Ne dorim participarea medicilor radiologi pentru că atât diagnosticul cât şi terapiile moderne în gastroenterologie nu se mai pot concepe fără aceştia. Şi toată lumea ştie că Institutul Clinic Fundeni este un reper în acest domeniu.
Î: Referindu-ne la incidenţa cancerului de colon în România cum ne situăm faţă de anii anteriori?
R: Incidenta este definită ca numărul de cazuri nou apărute într-o unitate de timp (un an de exemplu). Din păcate, nu doar incidenta cancerului de colon pare în creştere. Pe de o parte din cauza modificărilor agresive, aş putea spune, ale dietei. Pe de altă parte, datorită creşterii nivelului de conştientizare a problemei în rândul populaţiei, şi aici este meritul colegilor mei care prin orice mijloace fac eforturi în acest sens. Suportul media şi accesul din ce în ce mai facil la informaţie contribuie la creşterea numărului de pacienţi care vin la medic pentru efectuarea colonoscopiei. Aceasta rămâne metoda cea mai fiabilă în detectarea acestei afecţiuni. Trebuie spus neapărat ca un pacient care se adresează medicului la timp are o şansă foarte mare de vindecare chiar dacă deja are un cancer de colon.
Î: Ce ne puteți spune despre automedicație în cazul problemelor gastrointestinale?
R: Automedicaţia este una dintre cele mai frecvente greşeli pe care pacienţii o fac. Ea poate mască pentru un timp simptome care ar necesita investigaţii suplimentare. Se pierde astfel timp preţios, se întârzie diagnosticul şi în cele din urmă se limitează mult posibilităţile terapeutice. Un consult anual la medicul de familie după 40 de ani ar putea rezolva aceste probleme. În plus introducerea unui program de screening pentru detecţia cancerului de colon ar putea detecta leziuni premaligne care sunt perfect curabile prim metode non-chirurgicale.
Î: Care sunt ultimele tehnici și noutăți în gastroenterologie?
R: În lumea de astăzi noul de ieri este vechiul de astăzi. Iar în medicină progresul este uimitor. Beneficiem în fiecare an de molecule noi în multe patologii care acum 10 ani erau considerate fără o soluţie. Bolile inflamatorii, hepatitele şi afecţiunile oncologice par a aparţine celui mai dinamic domeniu din medicină. Chiar şi ghidurile de diagnostic şi tratament europene suferă modificări semnificative la fiecare 2-3 ani. Dorinţa noastră este de a prezenta aceste noutăţi tuturor colegilor interesaţi. Acesta este practic motorul organizării unei noi ediţii a acestui curs.